Miód nektarowo-spadziowy to miód  łączący zalety obydwu tych gatunków miodu. Spadź i nektar z których jest produkowany ten miód, pochodzą z roślin kwitnących oraz spadzi liściastej. Właśnie dlatego miód nektarowo-spadziowy jest tak bardzo ceniony.

Oto najważniejsze cechy miodu nektarowo-spadziowego:

  1. łączy właściwości miodu spadziowego i nektarowego,
  2. wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych,
  3. działa antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie.

Większość miodów z biegiem czasu krystalizuje, czyli ze stanu płynnego (patoki) przechodzi w stan stały (krupiec). Tempo krystalizacji jest różne w zależności od rodzaju miodu. W celu doprowadzenia do płynności miodu skrystalizowanego bez utraty jego właściwości należy go powoli podgrzać do 42 stopni Celsjusza.

W miodzie skrystalizowanym mogą się pojawić naturalne jasne przebarwienia (wykwity), które są naturalnym zjawiskiem.