Miód nektarowo-spadziowy to miód łączący zalety obydwu tych gatunków miodu. Spadź i nektar z których jest produkowany ten miód, pochodzą z roślin kwitnących oraz spadzi liściastej. Właśnie dlatego miód nektarowo-spadziowy jest tak bardzo ceniony.
Oto najważniejsze cechy miodu nektarowo-spadziowego:
- łączy właściwości miodu spadziowego i nektarowego,
- wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych,
- działa antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie.
Większość miodów z biegiem czasu krystalizuje, czyli ze stanu płynnego (patoki) przechodzi w stan stały (krupiec). Tempo krystalizacji jest różne w zależności od rodzaju miodu. W celu doprowadzenia do płynności miodu skrystalizowanego bez utraty jego właściwości należy go powoli podgrzać do 42 stopni Celsjusza.
W miodzie skrystalizowanym mogą się pojawić naturalne jasne przebarwienia (wykwity), które są naturalnym zjawiskiem.


